Στο πλαίσιο του πανευρωπαϊκού εορτασμού για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2018 η Επίτροπος κα Mariya Gabriel ξεκίνησε την εκστρατεία #SaferInternet4EU, μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης που αποσκοπεί στην προώθηση του ψηφιακού πολιτισμού μεταξύ παιδιών και νέων.

Η εκστρατεία περιλαμβάνει έναν διαγωνισμό δημιουργίας πρωτότυπου υλικού που προάγει την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Το υλικό δεν είναι απαραίτητο να είναι καινούριο αρκεί να έχει δημιουργηθεί από το άτομο ή την ομάδα που υποβάλλει την αίτηση. Κατηγορίες υποψηφίων είναι οργανισμοί, εκπαιδευτικοί και μαθητές.  Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μάθετε εδώ: https://saferinternet4kids.gr/nea/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-saferinternet4eu/ ενώ οτιδήποτε νεότερο θα ανακοινώνεται μέσω της ιστοσελίδας και των κοινωνικών δικτύων του SaferInternet4Kids.

Ο Ευρωπαϊκός διαγωνισμός #SaferInternet4EU θα διαρκέσει από την 1η Μαρτίου 2018 έως τις 31 Οκτωβρίου 2018 και οι νικητές θα κληθούν στις Βρυξέλλες σε ειδική τελετή για να παραλάβουν το βραβείο τους. Η φόρμα υποβολής αιτήσεων θα ανοίξει την 1η Μαρτίου στο Better Internet for Kids (BIK) portal (https://www.betterinternetforkids.eu/web/portal/saferinternet4eu).

 

Ανακοικοινώνεται η διεξαγωγή δυο πανελλήνιων σχολικών διαγωνισμών με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου και οι οποίοι τέθηκαν υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Περισσότερες πληροφορίες για τους διαγωνισμούς μπορείτε να δείτε εδώ:

http://saferinternet4kids.gr/sid-perigrafi/sid2018-d/sid2018-d1/

http://saferinternet4kids.gr/sid-perigrafi/sid2018-d/sid2018-d2/

Δελτίο Τύπου

 

Υπό την αιγίδα της Α.Ε. του προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2018

 

Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2017

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, ξεκινά το συναρπαστικό ταξίδι του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, ο οποίος διοργανώνεται από τον Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης WRO Hellas με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE.

Ο διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.

 

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, ο οποίος προσελκύει περισσότερους από 3000 μαθητές από όλη την Ελλάδα, αποτελεί για την εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας ένα συναρπαστικό ταξίδι διάρκειας 5 μηνών, από την ανακοίνωση των θεμάτων τον Οκτώβριο έως τη διεξαγωγή του Τελικού τον Φεβρουάριο. Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Για κάθε σχολική βαθμίδα τίθενται διαφορετικοί εκπαιδευτικοί στόχοι, κι ως εκ τούτου διαφορετικές διαγωνιστικές κατηγορίες και διαγωνιστικά κριτήρια.

Οι μαθητές, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές από τις 13 περιφέρειες της χώρας προσκαλούνται να προετοιμαστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο έτσι ώστε οι ρομποτικές κατασκευές τους να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των παρακάτω θεμάτων:

  • Για μαθητές Δημοτικού(8-12 ετών): «Εποικισμός του Άρη» ή «WeDo 2.0 Ποδόσφαιρο»
  • Για μαθητές Γυμνασίου(13-15 ετών): «Βυζαντινή Αυτοκρατορία & Επικοινωνίες»
  • Για μαθητές Λυκείου (16-18 ετών): «Αειφόρος Ανάπτυξη και Επιχειρηματικότητα»

 

Το πιο σημαντικό στάδιο του διαγωνισμού δεν είναι η ίδια η ημέρα της διαγωνιστικής διαδικασίας, αλλά η πορεία προς το διαγωνισμό. Μέσα από τις προπονήσεις τους για το διαγωνισμό, τα παιδιά αναπτύσσουν κρίσιμες δεξιότητες όπως είναι η ικανότητα εργασίας σε ομάδα, η επίλυση προβλημάτων, η μηχανική και ο προγραμματισμός. Αυτοί είναι άλλωστε οι εκπαιδευτικοί στόχοι, καθώς και τα σημαντικότερα οφέλη που προσφέρει μία εμπειρία τόσο συναρπαστική, όσο το 5μηνο ταξίδι του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής.

Στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής διοργανώνονται:

 

Δηλώσεις συμμετοχής

 

Oι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα www.wrohellas.gr μέχρικαι τις 31 Ιανουαρίου 2018. Μέχρι σήμερα περισσότερα από 5.000 παιδιά έχουν συμμετάσχει στους διαγωνισμούς ρομποτικής που υλοποιούνται με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE.

Εδώ μπορείτε να δείτε την αφίσα του διαγωνισμού.

Διοργανωτής: WROHellas

Στρατηγικός Συνεργάτης: COSMOTE

Επιστημονικός συνεργάτης:STEMEducation

Μέγας Δωρητής του WROHellas:Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Χορηγοί επικοινωνίας του διαγωνισμού:

COSMOΤΕ TV

ΕΡΤ

Πρώτο Πρόγραμμα

Taλκ

Προτεινόμενα tags:Ρομποτική, ολυμπιάδα ρομποτικής, βιώσιμη ανάπτυξη, Cosmote, όμιλος ΟΤΕ, WROHellas, STEM,αιγίδα Προέδρου της Δημοκρατίας

Το γραφείο Σχολικού Συμβούλου Πληροφορικής Δυτικής Κρήτης σε συνεργασία με το ΚΕΠΛΗΝΕΤ Χανίων, Σχολικούς Συμβούλους, Εκπαιδευτικούς Πληροφορικής πανελλαδικά και το Εργαστήριο Διανεμημένων Πληροφοριακών Συστημάτων και Εφαρμογών Πολυμέσων της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης, προκηρύσσουν τον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό παιχνιδιού στο Scratch.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η συμμετοχή των μαθητών σε μια συνεργατική και δημιουργική διαδικασία για την ανάπτυξη ενός υπολογιστικού παιχνιδιού στο προγραμματιστικό περιβάλλον Scratch, καλλιεργώντας και προάγοντας την αλγοριθμική σκέψη και τον πειραματισμό με βασικές προγραμματιστικές δομές.

Ο φετινός διαγωνισμός για το σχολικό έτος 2017-18 είναι υπό την αιγίδα του ΥΠΠΕΘ (100518/Δ2/15-6-2017) και αφορά στην υλοποίηση ενός  «Παιχνιδιού περιπέτειας»

Εδώ μπορείτε να δείτε λεπτομέρειες.

Ρομπότ για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Τα Sustainabot (Ρομπότ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη) σχεδιάζονται ώστε να ενδιαφέρονται για τον πλανήτη, τους ανθρώπους και τους εαυτούς τους! Το Sustainabot δημιουργείται για να αλλάξει τον κόσμο μας, χωρίς να τον επηρεάζει, αναβαθμίζοντας τους τρεις πυλώνες της αειφόρου ανάπτυξης: το Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Οικονομία.

Η δημιουργία των Ρομπότ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη μπορεί να βοηθήσει την ανθρωπότητα να διαμορφώσει ζώνες αειφορίας σε ολόκληρο τον κόσμο και να επιτύχει κατ? αυτόν τον τρόπο τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης που έχουν τεθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Βοηθήστε να διατηρήσουμε και να βελτιώσουμε τον πλανήτη μας! Είναι το σπίτι όλων μας!

Γνωριμία με την World Robot Olympiad

Ο Παγκόσμιος Διαγωνισμός Ρομποτικής (World Robot Olympiad) είναι ένα εξόχως σημαντικό, παγκόσμιο γεγονός για την επιστήμη, την τεχνολογία και την εκπαίδευση. Ο WRO συγκεντρώνει παιδιά και νέους από όλον τον κόσμο με σκοπό να βοηθηθούν να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους και την ικανότητά τους για επίλυση προβλημάτων, μέσα από τη συμμετοχή τους σε δύσκολους και δημιουργικούς διαγωνισμούς εκπαιδευτικής ρομποτικής.

Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συγκροτoύν ομάδες των δύο ή τριών παιδιών.  Οι ομάδες που συμμετέχουν καλούνται να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να προγραμματίσουν ένα ρομπότ που είτε θα χρησιμοποιείται σε δοκιμασίες πίστας (Regular κατηγορία), είτε θα προσομοιώνει ένα επιστημονικό σχετικό με τη φετινή θεματολογία της αειφόρου ανάπτυξης (Open κατηγορία).

Κατηγορίες/επίπεδα του διαγωνισμού
Η Ολυμπιάδα εκπαιδευτικής ρομποτικής έχει 4 κατηγορίες/επίπεδα.

  1. Κανονική (Rgular) κατηγορία
  2. Ανοικτή (Open) κατηγορία
  3. Ποδόσφαιρο WRO (WRO Football)
  4. Advanced Robotics Challenge

Ο παγκόσμιος διαγωνισμός ρομποτικής (WRO) πραγματοποιείται χωριστά για τρία ηλικιακά επίπεδα (δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο) στις κατηγορίες Regular & Open. Η κάθε κατηγορία/ηλικιακό επίπεδο διαγωνίζεται σε δικό της πρόβλημα και πίστα διαγωνισμού με διαφορετικό επίπεδο δυσκολίας ανάλογα με την ηλικία.

 

Ο δρόμος για την World Robot Olympiad

 Πρώτο βήμα: Από τις περιφέρειες στον Τελικό

Ομάδες από όλη τη χώρα και όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες διαγωνίζονται στους Περιφερειακούς με στόχο μια θέση στον Τελικό του Εθνικού Διαγωνισμού.

Δεύτερο βήμα: Τελικός Εθνικού Διαγωνισμού

Οι εθνικοί νικητές ανακηρύσσονται από τον Τελικό του 9ου Εθνικού Διαγωνισμού και συγκροτούν την ελληνική ολυμπιακή αποστολή.

Τελικό βήμα: World Robot Olympiad

Τερματικός σταθμός για φέτος είναι η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στην Κόστα Ρίκα, από τις 10 έως τις 12 Νοεμβρίου 2017.

 

Σκοπός του WRO Hellas

Ο WRO Hellas έχει ως βασικό στόχο οι μαθητές της χώρας μας να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους, ικανότητες κατανόησης και επίλυσης προβλημάτων, νοοτροπία συνεργασίας και οργάνωσης έργου, μέσα από τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς εκπαιδευτικής ρομποτικής.

Οι επιδιώξεις του διαγωνισμού

Ο διαγωνισμός δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές από 8 ? 18 ετών να κατανοήσουν τη Φυσική, την Τεχνολογία, τη Μηχανική και τα Μαθηματικά (Science Technology Engineering Mathematics ? STEM), επιτρέποντάς τους να εμπλακούν σε μία διαδικασία επίλυσης ενός προβλήματος με την αξιοποίηση όλων  των σύγχρονων τεχνολογιών ρομποτικής που είναι διαθέσιμες σήμερα.

Ο διαγωνισμός:

  • Διευκολύνει τους μαθητές να επεκτείνουν τους ορίζοντες της γνώσης τους, εξερευνώντας τα ρομπότ και τα ρομποτικά συστήματα στο σχολείο τους και στις καθημερινές τους δραστηριότητες
  • Εισάγει την έννοια της σύγχρονης επιστήμης στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες των μαθητών στις φυσικές επιστήμες, τα μαθηματικά και την τεχνολογία τόσο μέσα στο σχολείο, όσο και έξω από αυτό.
  • Προωθεί τη δημιουργική σκέψη, να αναπτύξει τις δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας, να ενδυναμώσει τις δυνατότητες των παιδιών για απόκτηση νέων δεξιοτήτων, απαραίτητων σε ένα σύστημα σύγχρονης εκπαίδευσης.
  • Διευκολύνει τις συναντήσεις παιδιών και νέων από όλο τον κόσμο με στόχο την ανάπτυξη της δημιουργικότητας, της ικανότητας επίλυσης προβλημάτων, της ικανότητας για καινοτομικές προσεγγίσεις στην επίλυση καθημερινών και ανθρώπινων αναγκών, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες συμμετοχής σε ιδιαίτερα απαιτητικούς διαγωνισμούς εκπαιδευτικής ρομποτικής.
  • Διευρύνει την κατανόηση των παιδιών και των νέων για τις δυνατότητες αξιοποίησης εφαρμογών της επιστήμης και της τεχνολογίας. Σκοπός η αναβάθμιση της ποιότητας της καθημερινής ζωής των πολιτών.
  • Δημιουργεί κατάλληλες συνθήκες για την αυτομόρφωση και τη δια βίου μάθηση, αξιοποιώντας ελκυστικά μαθησιακά περιβάλλοντα και ευχάριστες ενασχολήσεις.
  • Ενθαρρύνει την έρευνα και την καινοτομία και να υποβοηθήσει τη δημιουργία ή την αύξηση της παραγωγικής βάσης μιας χώρας, αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής μικρότερης κλίμακας, ώστε να είναι οικονομικά βιώσιμες και υποσχόμενες.
  • Αναπτύσσει τις ψηφιακές δεξιότητες των μελλοντικών πολιτών, βοηθώντας στην αύξηση της οικονομικής εμβέλειας μιας χώρας, στο σημερινό παγκόσμιο ανταγωνιστικό γίγνεσθαι.
Όλες οι ενδιαφερόμενες ομάδες καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή στην επίσημη ιστοσελίδα wrohellas.gr μέχρι και την 31/5/2017. Οι εκπαιδευτικοί, ως προπονητές των ομάδων που θα δηλώσουν συμμετοχή, έχουν δικαίωμα να σχηματίσουν όσες ομάδες επιθυμούν.
 

Νέα από το Σχολικό Δίκτυο