Ρομπότ για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Τα Sustainabot (Ρομπότ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη) σχεδιάζονται ώστε να ενδιαφέρονται για τον πλανήτη, τους ανθρώπους και τους εαυτούς τους! Το Sustainabot δημιουργείται για να αλλάξει τον κόσμο μας, χωρίς να τον επηρεάζει, αναβαθμίζοντας τους τρεις πυλώνες της αειφόρου ανάπτυξης: το Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Οικονομία.

Η δημιουργία των Ρομπότ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη μπορεί να βοηθήσει την ανθρωπότητα να διαμορφώσει ζώνες αειφορίας σε ολόκληρο τον κόσμο και να επιτύχει κατ? αυτόν τον τρόπο τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης που έχουν τεθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Βοηθήστε να διατηρήσουμε και να βελτιώσουμε τον πλανήτη μας! Είναι το σπίτι όλων μας!

Γνωριμία με την World Robot Olympiad

Ο Παγκόσμιος Διαγωνισμός Ρομποτικής (World Robot Olympiad) είναι ένα εξόχως σημαντικό, παγκόσμιο γεγονός για την επιστήμη, την τεχνολογία και την εκπαίδευση. Ο WRO συγκεντρώνει παιδιά και νέους από όλον τον κόσμο με σκοπό να βοηθηθούν να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους και την ικανότητά τους για επίλυση προβλημάτων, μέσα από τη συμμετοχή τους σε δύσκολους και δημιουργικούς διαγωνισμούς εκπαιδευτικής ρομποτικής.

Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συγκροτoύν ομάδες των δύο ή τριών παιδιών.  Οι ομάδες που συμμετέχουν καλούνται να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να προγραμματίσουν ένα ρομπότ που είτε θα χρησιμοποιείται σε δοκιμασίες πίστας (Regular κατηγορία), είτε θα προσομοιώνει ένα επιστημονικό σχετικό με τη φετινή θεματολογία της αειφόρου ανάπτυξης (Open κατηγορία).

Κατηγορίες/επίπεδα του διαγωνισμού
Η Ολυμπιάδα εκπαιδευτικής ρομποτικής έχει 4 κατηγορίες/επίπεδα.

  1. Κανονική (Rgular) κατηγορία
  2. Ανοικτή (Open) κατηγορία
  3. Ποδόσφαιρο WRO (WRO Football)
  4. Advanced Robotics Challenge

Ο παγκόσμιος διαγωνισμός ρομποτικής (WRO) πραγματοποιείται χωριστά για τρία ηλικιακά επίπεδα (δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο) στις κατηγορίες Regular & Open. Η κάθε κατηγορία/ηλικιακό επίπεδο διαγωνίζεται σε δικό της πρόβλημα και πίστα διαγωνισμού με διαφορετικό επίπεδο δυσκολίας ανάλογα με την ηλικία.

 

Ο δρόμος για την World Robot Olympiad

 Πρώτο βήμα: Από τις περιφέρειες στον Τελικό

Ομάδες από όλη τη χώρα και όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες διαγωνίζονται στους Περιφερειακούς με στόχο μια θέση στον Τελικό του Εθνικού Διαγωνισμού.

Δεύτερο βήμα: Τελικός Εθνικού Διαγωνισμού

Οι εθνικοί νικητές ανακηρύσσονται από τον Τελικό του 9ου Εθνικού Διαγωνισμού και συγκροτούν την ελληνική ολυμπιακή αποστολή.

Τελικό βήμα: World Robot Olympiad

Τερματικός σταθμός για φέτος είναι η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στην Κόστα Ρίκα, από τις 10 έως τις 12 Νοεμβρίου 2017.

 

Σκοπός του WRO Hellas

Ο WRO Hellas έχει ως βασικό στόχο οι μαθητές της χώρας μας να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους, ικανότητες κατανόησης και επίλυσης προβλημάτων, νοοτροπία συνεργασίας και οργάνωσης έργου, μέσα από τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς εκπαιδευτικής ρομποτικής.

Οι επιδιώξεις του διαγωνισμού

Ο διαγωνισμός δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές από 8 ? 18 ετών να κατανοήσουν τη Φυσική, την Τεχνολογία, τη Μηχανική και τα Μαθηματικά (Science Technology Engineering Mathematics ? STEM), επιτρέποντάς τους να εμπλακούν σε μία διαδικασία επίλυσης ενός προβλήματος με την αξιοποίηση όλων  των σύγχρονων τεχνολογιών ρομποτικής που είναι διαθέσιμες σήμερα.

Ο διαγωνισμός:

  • Διευκολύνει τους μαθητές να επεκτείνουν τους ορίζοντες της γνώσης τους, εξερευνώντας τα ρομπότ και τα ρομποτικά συστήματα στο σχολείο τους και στις καθημερινές τους δραστηριότητες
  • Εισάγει την έννοια της σύγχρονης επιστήμης στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες των μαθητών στις φυσικές επιστήμες, τα μαθηματικά και την τεχνολογία τόσο μέσα στο σχολείο, όσο και έξω από αυτό.
  • Προωθεί τη δημιουργική σκέψη, να αναπτύξει τις δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας, να ενδυναμώσει τις δυνατότητες των παιδιών για απόκτηση νέων δεξιοτήτων, απαραίτητων σε ένα σύστημα σύγχρονης εκπαίδευσης.
  • Διευκολύνει τις συναντήσεις παιδιών και νέων από όλο τον κόσμο με στόχο την ανάπτυξη της δημιουργικότητας, της ικανότητας επίλυσης προβλημάτων, της ικανότητας για καινοτομικές προσεγγίσεις στην επίλυση καθημερινών και ανθρώπινων αναγκών, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες συμμετοχής σε ιδιαίτερα απαιτητικούς διαγωνισμούς εκπαιδευτικής ρομποτικής.
  • Διευρύνει την κατανόηση των παιδιών και των νέων για τις δυνατότητες αξιοποίησης εφαρμογών της επιστήμης και της τεχνολογίας. Σκοπός η αναβάθμιση της ποιότητας της καθημερινής ζωής των πολιτών.
  • Δημιουργεί κατάλληλες συνθήκες για την αυτομόρφωση και τη δια βίου μάθηση, αξιοποιώντας ελκυστικά μαθησιακά περιβάλλοντα και ευχάριστες ενασχολήσεις.
  • Ενθαρρύνει την έρευνα και την καινοτομία και να υποβοηθήσει τη δημιουργία ή την αύξηση της παραγωγικής βάσης μιας χώρας, αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής μικρότερης κλίμακας, ώστε να είναι οικονομικά βιώσιμες και υποσχόμενες.
  • Αναπτύσσει τις ψηφιακές δεξιότητες των μελλοντικών πολιτών, βοηθώντας στην αύξηση της οικονομικής εμβέλειας μιας χώρας, στο σημερινό παγκόσμιο ανταγωνιστικό γίγνεσθαι.
Όλες οι ενδιαφερόμενες ομάδες καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή στην επίσημη ιστοσελίδα wrohellas.gr μέχρι και την 31/5/2017. Οι εκπαιδευτικοί, ως προπονητές των ομάδων που θα δηλώσουν συμμετοχή, έχουν δικαίωμα να σχηματίσουν όσες ομάδες επιθυμούν.
 

Προσκαλούνται τα σχολεία Ελλάδας και Κύπρου να πάρουν μέρος στο 4ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου και τον Διαγωνισμό ραδιοφωνικού μηνύματος & τραγουδιού ?Κάν? το ν? ακουστεί 2017? με θέμα:  ?Η τέχνη της επικοινωνίας? μέχρι  τις 17 Φεβρουαρίου 2017!

Μπορείτε να βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στον σύνδεσμο http://europeanschoolradio.eu/4fest/

Σας κοινοποιούμε το πρόγραμμα και την 3η Ανακοίνωση Προκήρυξης του 3ου Μαθητικού Φεστιβάλ Ρομποτικής, που θα διεξαχθεί το Σάββατο 10 και Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016 στο ΝΟΗΣΙΣ - Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας (αγωνιστικό μέρος) και στο Δήμο Νεάπολης ? Συκεών (εκθεσιακό μέρος).

Το 3ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής διοργανώνεται από το Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Μακεδονίας, την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, την Διεύθυνση Δ.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης, τους Σχολικούς Συμβούλους Πληροφορικής ? Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων - Φυσικών Ραδ/γων και τον Δήμο Νεάπολης Συκεών.

Το Φεστιβάλ έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Διοικούσας Επιτροπής των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων και το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Ο δικτυακός χώρος του Μαθητικού Φεστιβάλ Ρομποτικής είναι: http://mfr.peiramak.gr

Το αγωνιστικό τμήμα θα μεταδοθεί διαδικτυακά και μέσω του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου στην διεύθυνση

http://vod-new.sch.gr/live/show/103 και μέσω YoutubeKαναλιού στην διεύθυνση www.webtv.kmaked.eu.

Μαθητές του 1ου ΓΕΛ Νέας Μηχανιώνας θα μεταδώσουν ζωντανά μέσω WebRadio, στιγμές από την εκδήλωση με συνεντεύξεις μαθητών και εκπαιδευτικών.

Το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν 2 διαλέξεις για την Ρομποτική στο χώρο του Κοσμοθεάτρου του ΝΟΗΣΙΣ. Απευθύνεται σε σχολικούς συμβούλους, εκπαιδευτικούς και γονείς και θα δοθούν στο τέλος βεβαιώσεις παρακολούθησης από την Περιφέρεια Εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα των διαλέξεων είναι:

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου ? Ωρα 11.00- Κοσμοθέατρο

«Ο ρόλος της εκπαιδευτικής ρομποτικής στην αλληλεπίδραση ανθρώπου με συστήματα μηχατρονικής».

Είναι συνεργασία του τμήματος Μηχανολόγων μηχανικών του ΑΠΘ, του τμήματος Μηχανικών Αυτοματισμού του ΑΤΕΙΘ και της εταιρίας Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ, για την εκπαιδευτική Ρομποτική από τον κ. Δρ. Απόστολο Τσαγκάρη, Επίκουρο Καθηγητή στην αλληλεπίδραση Ανθρώπου με συστήματα Μηχατρονικής και Ρομποτικής

Τμήμα Μηχανικών Αυτοματισμού - Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης.

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου ? Ωρα 12.30-Κοσμοθέατρο

"Η Ρομποτική ως γνωστικό αντικείμενο και μαθησιακό εργαλείο"

Νικόλαος Φαχαντίδης

Επίκουρος καθηγητής Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Επιστημονικά υπεύθυνος Ακαδημίας Ρομποτικής Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Ηλεκτρονική Υποβολή για τις παραπάνω διαλέξεις μπορεί να γίνει στην διεύθυνση:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSek6OgM15w2poUt_MgRcBnjWK5-b4siKkMmnCFIHhU9Ccbo7w/viewform